Γιώργος Τσανάκας

Η Ελλάδα μετρήθηκε και πήρε καλό βαθμό απέναντι σε μία… super team!

Με το πλάνο του Γκουστάβο Πογέτ να πιάνει σε μεγάλο βαθμό, η Ελλάδα περιόρισε σημαντικά τη Γαλλία, αλλά λίγο η απροσεξία και… πολύ η ποιότητα του αντιπάλου, έκριναν το ματς.

Η Ελλάδα μπορεί να έχασε στο «Stade de France», αλλά μόνο… χαμένη δεν πρέπει να αισθάνεται! Διότι έπαιζε με την καλύτερη εθνική ομάδα του κόσμου, αυτή, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και σε αυτό του 2022 έπεσε πάνω στον αφηνιασμένο Λιονέλ Μέσι για να χάσει το back-to-back! Και υπερέβαλε εαυτόν για να διεκδικήσει ένα αποτέλεσμα απέναντι σε μία… super team! Έφτασε σχετικά κοντά στο να το πάρει, αλλά δεν έφτανε. Γιατί λίγο η απροσεξία, λίγο και η ποιότητα του αντιπάλου, έφταναν για να κρίνουν αυτό το παιχνίδι.

Με το πλάνο να είναι ξεκάθαρο από τον Γκουστάβο Πογέτ, να εφαρμόζεται άρτια από τους παίκτες κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι και να προσπαθεί η «γαλανόλευκη» να ξεμυτίσει πού και πού στην επίθεση! Με τον «βαρύ» Γιακουμάκη να μην μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, αφού στην κόντρα που έψαξε 3-4 φορές η Ελλάδα στο πρώτο μέρος δεν είναι ο ιδανικός παίκτης για να… φύγει, ενώ δεν κατάφερε και αρκετές φορές να κρατήσει μπάλες και να «ξεκουράσει» τους συμπαίκτες του, έχοντας στην πλάτη του δύο «θηρία» όπως οι Κονατέ και Ουπαμεκανό.

Με τους Σιώπη, Κουρμπέλη να λειτουργούν άψογα παρέα, τον Μπακασέτα αναγκαστικά να περιορίζεται δημιουργικά, ενώ και τα δύο μπακ να τα πηγαίνουν τρομερά, δοκιμάζοντας αρκετές φορές να πάρουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Η Ελλάδα μετρήθηκε και πήρε καλό βαθμό απέναντι σε μια υπερομάδα που έχει στις τάξεις της ορισμένους από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Φάνταζε εξ αρχής πολύ δύσκολο να πάρει αποτέλεσμα και ακόμη και όταν κάποιοι το πίστεψαν περισσότερο μέσα τους! Η «καρατιά» του Μαυροπάνου, που είχε… σκάσει ή θολώσει από τα συνεχόμενα σπριντ και τη μεγάλη πίεση των Γάλλων, ενδεικτική. Τέτοια παιχνίδια είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά και δύσκολα, ιδιαίτερα όταν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα κυνηγάς και είναι λογικό να κουραστείς πιο γρήγορα από τον αντίπαλο.

Ακόμη και αν δεν υπήρχε η δεύτερη εκτέλεση πέναλτι του Εμπαπέ, το πιθανότερο σενάριο η Ελλάδα ήταν να δεχτεί ένα γκολ και να ηττηθεί. Αυτό που «πόνεσε» περισσότερο ήταν η αποβολή του Μαυροπάνου στη συνέχεια, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες για μια καλύτερη εμφάνιση και πιο «γεμάτη» δημιουργικά, που έφερε τη Γαλλία πολλές φορές φάτσα με το 2-0, αλλά δεν έγινε λόγω της φλυαρίας των «τρικολόρ».

Ο Πογέτ εν μέρει δικαιώθηκε για τις επιλογές του και έδειξε πως φτιάχνει μια ομάδα που θα παλέψει μέχρι τελικής πτώσης με την Ολλανδία για τη δεύτερη θέση, αφού η Γαλλία πλέον έχει… εξασφαλίσει την πρόκριση και έχει χαθεί στην κορυφή του ομίλου. Παρ' όλα αυτά, σε ένα τέτοιο παιχνίδι που δεδομένα η Ελλάδα θα ψάχνει την κόντρα, την τρύπα και 3-4 κάθετες σε όλο το 90λεπτο (συν τις πολλές καθυστερήσεις), μοιάζει… άσχημο να μένει εκτός αποστολής κιόλας ο πρώτος σκόρερ της Eredivisie, Τάσος Δουβίκας. Με την απουσία του Κώστα Φορτούνη επίσης να έχει τον ρόλο της, αλλά προφανώς «μικρότερο» αφού η Ελλάδα χρειάστηκε τρεξίματα και μαρκαρίσματα, που δεν ήταν εύκολο να δώσει ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού.

Υπομονή, λοιπόν… Υπομονή μέχρι να ξαναπαίξει η Ελλάδα, αφού η προσμονή μεγαλώνει όταν βλέπεις μπροστά σου κάτι καλό να φτιάχνεται, που δεδομένα θέλει έξτρα «μερεμέτια» από τον… μάστορα Γκουστάβο Πογέτ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x